Introduktion vecka 4: Övning ger färdighet


- eftersom tron är ett sätt att leva på, som lär oss att älska det Gud älskar


Välkommen
Förra veckan handlade om vad tro är. Vi tänker kanske oftast på tro som själva innehållet i den kristna tron. Denna vecka lyfter fram tro som de saker vi gör. Tro är att älska det som Gud älskar och att vara med i det som Gud gör. Detta brukar kallas för andliga övningar eller kristna praktiker.

Se tillbaka
Men innan vi går vidare och introducerar tre övningar/praktiker börjar vi samlingen med att tala om på vilka sätt Hjärtats språk har satt spår i era liv.


Tema
Ett gammalt ordspråk säger att ”övning ger färdighet.” Ingen av oss blir någonsin färdiglärd i det som har med tro att göra. Precis som en lärling lär sig sitt hantverk genom att utföra det, och som en tennisspelare lär sig att spela tennis genom att öva sig i det, så lär vi oss också vad tro är genom att göra tron. Kunskap om Gud dimper ner i huvudet på oss men vi lär först känna Gud när vi gör det som Gud gör, som att förlåta, vara generösa, skapa fred och visa barmhärtighet. Övning ger färdighet och övning gör att saker blir möjliga. Efterhand som vi övar så blir övningarna en del av oss själva och öppnar oss för den Helige Andes arbete i oss.


Har du tänkt på att Jesus faktiskt aldrig kallade människor till att bli kristna? Han sa heller inte: ”Gå ut i hela världen och gör folk till anhängare av kristendomen.” Han kallade mycket precist människor till att vara lärjungar, hans elever.

Om vi börjar tänka på oss själva som lärjungar istället för kristna verkar det plötsligt mer logiskt att tro handlar om att leva på ett särskilt sätt och att praktisera det som Jesus har visat.


Det finns olika listor över kristna praktiker. De består av ett regelbundet praktiserande av det som Jesus har lärt oss att göra. Här vill vi presentera tre av dessa:

1. Gemenskap
Vi tror kanske att gemenskap är något som kommer av sig självt när vi är tillsammans med andra. Men så är det inte. Gemenskap är något vi gör.

Fundera en stund på om det skulle göra skillnad ifall vi såg på gemenskap i församlingen som:

en plats där vi mer eller mindre tillfälligt är tillsammans med andra eftersom vi delar ett intresse för tro och kyrka,

eller som

ett hem där vi strävar efter att varje person blir sedd och värdesatt. Där man samtalar och delar sina erfarenheter och frågor med varandra. Där man vägleder och uppmuntrar varandra. Där det är utrymme för att misslyckas och utrymme till att växa. En gemenskap som försöker att leva så som Jesus har lärt oss att leva.

Den gemenskapen kommer inte av sig självt. Den behöver vi vilja och den behöver vi överlåta oss till vid flera tillfällen. På ett sätt kan man säga att gemenskap kräver disciplin och övning. Och det börjar med att var och en av oss vill det.

Vi tar upp den här praktiken först då den påminner oss om att förhållandet till Gud inte kan separeras från vårt förhållande till vår nästa. Vi kan göra tron till en fråga om vårt personliga förhållande till Gud, men Jesus lär oss att kärleken till Gud inte kan existera för sig själv utan behöver komma till uttryck i kärleken till vår nästa.


När vi är tillsammans i gudstjänster upplever vi den större gemenskapen. Många är också en del av en mindre grupp som träffas i hemmen där vi pratar och ber tillsammans. Men här vill vi också peka på ett tredje sätt att praktisera gemenskap på, nämligen att ha en eller två vänner som man ingår ett avtal med om att träffas regelbundet för att ställa frågor till varandra som: ”Hur går det med det viktiga i ditt liv: Gud, din familj, ditt arbete, dina vänner och dig själv?” Att ha en vän på det sättet kallas ibland för att ha en själsfrände eller medvandrare. Det är en mycket viktig praktik då samtalen fokuserar på vår relation till Gud och till människor. I det väljer vi att ställa oss ansvariga inför en eller två vänner kring hur vi förvaltar våra liv och resurser. Erfarenheter säger att dessa samtal ofta blir de där tunna platserna där Gud talar till oss. På bloggen kan du läsa mer om denna praktik på sidan Medvandrare.

2. Bön
Jesus sa en gång: ”när du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda” Matteusevangeliet 6:6. Bön är tillsammans med bibelläsning det primära sättet som vi riktar vår uppmärksamhet till Gud på. Och ännu viktigare: det är en tunn plats där Gud är närvarande.

Vi kan be med våra egna ord och vi kan be utan ord. Vi kan meditera över ett bibelord eller en bild. Vi kan göra detta på egen hand och vi kan göra det tillsammans i gemenskap. Varje gång som vi vänder våra tankar till Gud kan en tunn plats uppstå mitt i det vardagliga.

Bön och läsningen av Bibeln är den mest grundläggande praktiken i det kristna lärjungaskapet, men ibland kan det ändå vara svårt att få till goda rutiner för detta. På bloggen hittar du två sidor som vill inspirera dig till båda dessa saker.


3. Rättfärdighet
Medan de första praktikerna har riktat sig till den kristna gemenskapen och vår samvaro med Gud i bön, pekar denna praktik utåt. Bibeln talar tydligt om att Gud älskar världen och vill återupprätta och frälsa den. Guds mål är inte att rädda några tursamma från en fruktansvärd värld så de kan leva med honom i himlen. När vi gör det goda och rättfärdiga, så är vi med och samarbetar med det Gud vill med världen. Det finns många exempel på det i Bibeln.

”Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud.” 3 Moseboken 19:33-34

”Människa, du har fått veta vad det goda är, det enda Herren begär av dig: att du gör det rätta, lever i kärlek och troget håller dig till din Gud.” Mika 6:8

”Nej, detta är den fasta jag vill se: att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok.” Jesaja 58:6

Jesus sa: ”Gå och lär er vad som menas med orden: Barmhärtighet vill jag se och inte offer. Ty jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga, utan syndare.” Matteusevangeliet 9:13



Se framåt
Nästa vecka skall vi prata om vad det egentligen är Gud har för oss. Vad betyder frälsning? Har det med att komma till himlen att göra eller är det mer än så?


Be tillsammans
Avsluta kvällen med att be tillsammans. Var och en kan nämna en sak som man gärna vill att ni skall be för tillsammans. Avsluta med att ta varandras händer och be om Guds välsignelse:

Må Gud Fader hålla dig i sin hand
och beskydda dig mot all fara
Må Kristus, Guds son, gå vid din sida
varje steg på din väg
Må den Helige Ande tända ditt hjärta
och göra dig sann och trogen
Och må den treenige Guds frid fylla dig
idag och i evighet

Amen


Steg i tro
Här kommer några förslag till fördjupning. Välj ut det som du vill pröva och lägg de andra åt sidan.
  • Om du ännu inte är med i en gemenskapsgrupp så besluta dig för att vara med i en.
  • Be för de andra i din grupp.
  • Överväg din ekonomi. Är det balans mellan det du använder på saker som inte är nödvändiga och det du använder för att göra gott med? 
  • Fråga någon om han eller hon vill vara medvandrare med dig – kanske en från gruppen. Läs mer om detta på sidan Medvandrare på bloggen.
Veckans ta ett steg

Här är sammanställning för de enkla handlingar som föreslås i den dagliga läsningen. 
  • Berätta för en vän om ett dilemma som du står i och be om hennes/hans råd för vad du skall göra.
  • Tillbringa kvällen tillsammans med människor som du håller av.
  • Det som är lätt att förbise har också stor betydelse, säger Paulus. Erbjud dig att bidra med ett stycke arbete som endast få vill göra.
  • Ring till någon du inte har pratat med på länge och som du är på väg att tappa kontakten med.
  • Skriv ner namnen på ett par människor som du vill be för de närmaste veckorna.
  • Nästa gång du möter en yngre människa eller en som är ny i tron, ta dig tid för att lyssna och fråga hur det går med att läsa Bibeln, be, vara en del av gemenskapen och leva rättfärdigt.
  • Be idag tillsammans med din familj eller andra du lever nära. Be fritt om det som ligger på era hjärtan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar